spacer
spacer search

Thuis in de Nieuwe Haven - Voermanhaven Groningen - Paddepoel Zuid
Wonen aan het reitdiep

Search
spacer
header
Hoofdmenu
Nieuws
De Nieuwe Haven
Achtergrondinfo
Weblinks
Over de website
Contact
Snel Menu
Foto's
Wie is Online
Er zijn 2 bezoekers online
 
Hoofdmenu

Bestrating kades haven PDF Print E-mail
Thursday, 01 September 2005
Naar aanleiding van de bestrating van de kades van de haven hebben we een brief geschreven aan de architect. We zijn niet blij met de keuze voor asfalt omdat we bang zijn dat het de sfeer van de haven niet ten goede komt. Ook de keuze om het asfalt tot aan onze woonkamer / voordeur te leggen lijkt ons erg onplezierig.
Wij zijn erg benieuwd wat u ervan vindt.
Onze brief en de reactie van de architect daarop vindt u hier.
Beste Architect de Nijl,

Allereerst nogmaals bedankt voor de toegestuurde achtergrond informatie.

In uw e-mail van 6 juni j.l. verwees u voor de materialisering voor het voetgangersgebied rondom de Nieuwe Haven Paddepoel naar de Gemeente Groningen.
Kortgeleden vernam ik van dhr. Klinkenberg (woningcooperatie IN) en dhr. Doeven (Gemeente Groningen) dat de gemeente van plan is "de verharding op de kade te asfalteren, met een zilvergrijze slijtlaag, in overleg met de architect nader te bepalen". Het is mij niet helemaal duidelijk of alleen de slijtlaag óf het idee om te asfalteren nader met jullie wordt afgestemd. Hoe het ook zij, wellicht kunnen jullie nog invloed uitoefenen op het plan voor de 'bestrating' van de kade.

Wij hebben niet alleen een huis op de betreffende locatie gekocht omdat de architectuur ons erg aansprak, maar vooral ook vanwege het veronderstelde intieme en sfeervolle karakter van de haven. Het nieuws dat men van plan is de kades te asfalteren was een enorme domper, want dit is niet ons idee van sfeervol. De gemeente heeft ongetwijfeld onderhoudsgemak en duurzaamheid als belangrijkste argumenten gehanteerd, maar heeft ons inziens onvoldoende laten meewegen dat het als het ware om onze voortuin gaat. De meeste toekomstige bewoners hebben gekozen voor de woonkamer aan de havenzijde. De woonkamers hebben (zoals u natuurlijk weet) twee deuren naar de kade, maar het is niet echt uitnodigend deze te gebruiken c.q. open te zetten als je direct op asfalt stapt.

Ons voorstel/verzoek is een strook van tenminste anderhalve meter breed, direct langs de huizen, te voorzien van een ander type bestrating. Ook al zijn het maar gewone stoeptegels, dan is er tenminste nog de suggestie van een stukje privé langs de 'snelweg' en krijgt het geheel al een wat gevarieerder en vriendelijker aanblik. Ik zou haast zeggen: alles beter dan één groot vlak asfalt direct voor de deur. Ik denk dat het niet nodig is bezorgd te zijn over het onderhoud van een strook tegels (of klinkers, kinderkoppen o.i.d.) langs de huizen; de bewoners zullen hier ongetwijfeld zelf zorg voor dragen omdat het, zoals gezegd, om hun 'voortuin' gaat.

Ik ben erg benieuwd wat jullie van het bestratingsplan van de gemeente vinden en of jullie een alternatief voorstel hebben c.q. wat jullie de gemeente gezien het totaalconcept zouden willen adviseren.

Ik las kortgeleden in de krant dat de Gemeente Groningen streeft naar maximale betrokkenheid van (buurt)bewoners bij te maken keuzes betreffende hun woonomgeving. De bestrating van de Nieuwe Haven lijkt mij hiervoor een mooie case. Ik ben graag bereid twee of drie alternatieven op de website Nieuwethuishaven.nl te zetten om de mening van de toekomstige bewoners te peilen.

Bij voorbaat hartelijk dank voor de moeite!

Vriendelijke groeten,

Elbert van Remmerden en Els Brilman

De reactie van Architect de Nijl

Beste Elbert van Remmerden en Els Brilman,

Allereerst onze excuses voor de verlate reactie. Het email bericht dat
jullie donderdag 21 juli verstuurd hebben is door een storing in onze e-mail
server veel later bij ons terecht gekomen. Hierbij alsnog onze reactie op
jullie schrijven.

Ontwerp en uitvoering van de Haven wordt uitgevoerd door de dienst ROEZ van
de Gemeente Groningen. De Nijl Architecten heeft in deze een adviserende
rol.

Uitgangspunt voor de materialisering, detaillering en inrichting van de
Haven, is de wens de Haven als één geheel een Œstoer¹ en robuust uiterlijk
te geven. Hiertoe zijn verschillende materialen de revu gepasseerd (waar
onder gebakken klinkers).
Mede ingegeven door kosten en onderhoud, d.w.z. schoon, heel en veilig, is
gekozen voor een asfaltverharding. De zilvergrijze slijtlaag zorgt in kleur
voor de aansluiting op de naturel betonnen gevelkolommen, kadewand en
trappen.

Om het uiterlijk van de Haven als geheel niet aan te tasten, is gekozen de
woningen direct aan de kade van de Haven te situeren, zonder overgang
middels een private zone als bijvoorbeeld een voortuin. De diepe negge of
nis van de gevelopeningen tussen de kolommen zorgt voor de overgang van de
openbare ruimte (de kade) naar het privé van woning.


Met vriendelijk groet,

Iskandar Pané

--

*****************************************

   afzender:

   i.pane@denijl.nl
  
   De Nijl Architecten
   Groothandelsgebouw
   Weena 723 / Rotterdam
   [ingang C / 8e verdieping]

   Postbus 29095
   3001GB Rotterdam
   Tlfn (010) 282 99 30
   Tlfx (010) 282 99 20

*****************************************


Laatst Aangepast ( Friday, 09 September 2005 )
< Vorige   Volgende >
spacer
Polls
Nieuwe Haven
---
Nomineren Voermanhaven voor Gebouwenenquete
Van 1 van de nieuwe bewoners kreeg ik het bericht door dat het mogelijk is om een complex te nomimeren voor de bouwenquete 2006.
De nominatie vindt plaats in het kader van de dag van de architectuur, die ieder jaar gehouden wordt. Vindt u ons project ook zo bijzonder net als wij en wilt u dat het genomineerd wordt?

Lees meer...

 

Mambo is Free Software released under the GNU/GPL License.
spacer